Vi kan stå upp för varandras olikheter
I dagsläget sker det stora förändringar i samhället. Man ser en ökad segregation, ojämlikhet och växande ekonomiska klyftor som tillsammans med en retorik som förs i samhället av politiker vill separera människor istället för att föra dem samman. Och det sker genom att sätta olika grupper emot varandra.
Just nu pågår en revolution i Iran, det iranska folket mot regimen, där slöjan sätts i främsta rum. Att inte bära slöjan är olagligt och har kostat många deras liv. Det har blivit en symbol för uppror. Men detta är väldigt kontextuellt. I Sverige, lever vi i en fridfull demokrati där alla har yttrande- och religionsfrihet. Här finns det kvinnor, som oss, som vill och kan bära slöjan av egen fri vilja. Men samtidigt är vi kvinnor som stöttar de iranska kvinnornas kamp. Men att kunna stötta Iranska kvinnors revolution om rätten till självbestämmelse men samtidigt också stödja oss kvinnors rätt att bära slöjan verkar för många i Sverige ofattbart. Istället verkar man vilja man driva dessa mot varandra och skapar ett jag mot dem samhälle. Problemet ligger i att värderingar läggs i vem som anses vara fri och vem som anses vara förtryckt. Det finns otaliga muslimska kvinnor som, gång på gång, uttrycker att de bär slöjan av fri vilja men då stämplas man som “hjärntvättad”. I ett feministisk samhälle passar det inte riktigt in att misstro kvinnor om deras egna fri vilja. Vi bortser inte från att det finns kvinnor och flickor som tvingas till detta, mot sin vilja. Men att förbjuda eller exkludera alla slöjbärande kvinnor från samhället, är inte lösningen. Därför väljer vi som bär slöjan, att delta i firandet av internationella hijabdagen 1:a februari, varje år. För att kunna framföra vår röst och vår åsikt om detta. Detta är en möjlighet för alla nyfikna att lära sig om slöjan och de slöjbärande, som oftast annars exkluderas ifrån sådana diskussioner.
Det viktigare än någonsin att jobba med varandras olikheter för att gemensamt göra samhället bättre. Att förbjuda eller göra slöjan till en tabu skapar inga broar utan fryser ut en stor del av befolkningen. Idag är vi mer medvetna om att människor uttrycker sig olika genom sin klädsel. Alla passar inte in en särskild mall utan varje människa visar genom sin klädsel och stil, vem de är. Annorlunda behöver inte betyda dåligt.
Om vi vill bygga upp ett fridfullt samhälle, kan man inte driva en politik som exkluderar vissa delar av befolkningen. Det är möjligt att stötta den ena gruppens kamp utan att dra ner någon annan. Idag är slöjbärande kvinnor en självklar del av många delar av samhället, inom utbildning, vård, mm. Vi står för alla kvinnors rätt till självbestämmande och kommer att fortsätta göra detta.
Huma Zafar
Dur-E-Shawar Khan
Representanter för Ahmadiyya Muslimska Samfundet